Jozef Israëls


Jozef Israëls

Jozef Israëls, geboren in Groningen, op 27 januari 1824.
Hij overleed in Den Haag, op 12 augustus 1911. Zoon van Hartog Abraham Israels en Mathilda Salomons Polak. Israëls sr. was een van de belangrijkste Nederlandse schilders uit de Haagse School.
Hij was niet alleen schilder, maar ook tekenaar, aquarellist, pastellist, graficus, etser, lithograaf, illustrator, kopiist, auteur en dichter. Als pseudoniem gebruikte hij J. Maalman.

Israëls was van Joodse afkomst. Hij kreeg vanaf zijn elfde les van landschapsschilder Jacob Bruggink, die verbonden was aan de Academie Minerva te Groningen. 
J.J.G. van Wicheren was zijn tweede leermeester in 1836 en in 1838 kreeg hij schilderles van Cornelis Bernardus Buijs.

Hij was nauwelijks achttien jaar, toen hij in de leer ging bij Jan Adam Kruseman en bij Jan Willem Pieneman te Amsterdam.
Hij bleef er wonen, behalve tijdens een paar onderbrekingen, tot 1871. Hierna woonde en werkte hij in Den Haag.
Tijdens een verblijf in Parijs bekwaamde Israëls zich verder in de academische schilderkunst. Hij reisde vervolgens naar Duitsland, naar de Duitse romantici.

Ondanks zijn opleiding werd Israëls geen historieschilder. Tijdens het herstel van een ziekte in de vissersplaats Zandvoort werd hij gegrepen door de tragiek van het eenvoudige leven van de vissers. Hij werd internationaal bekend met zijn schilderijen waarin de visserslieden sober en ingetogen waren weergegeven. Israëls’ pasteuze schildertoets, zijn warme kleuren het gebruik van licht-donkereffecten werden wel vergeleken met die van Rembrandt. Israëls leidde vele leerlingen op, onder wie zijn zoon Isaac.

Zijn schilderijen gaan vooral over de natuur en het dagelijks leven, gedompeld in een romantische sfeer van de Haagse school en de romantiek. Daarnaast maakte hij portretten. Zijn tekeningen en schilderijen met interieurs zijn vaak wat donker en soms geschilderd bij kaarslicht (elektriciteit kwam in Nederland in 1886). De buitenschilderijen op het strand zijn kleurrijker en helder van kleur. Hij schilderde met een al wat losse toets, die neigt naar het impressionisme.